Kort historik 

Byggandet börjades någon gång 1978 med

det första radhuset i Klackens Långgränd 1 - 11, följt med nr 13 - 19 osv. Sista längan på Långgränd blev inflytningsklar den 15 februari 1980. Parallellt uppfördes husen på Klackens Södergränd.

Arkitektritningarna har utförts av Fredblads Arkitekter och konstruktionsritningarna av Skölds Ingenjörsbyrå. Byggföretaget hette Jonassons Bygg, som övergick senare till NCC.

En litet intressant inslag i projekteringsstadiet var det udda valet av taktäckningsmaterialet av papp. Byggföretaget, Jonassons, som alla byggföretag försökte pressa priset på husen och föreslog därför, bl.a. ändringen av taktäckning med papp. Förslaget blev accepterat av arkitekt och konstruktören, Skölds Ingenjörsbyrå som fick ändra även hela bärverket (takkonstruktioner, väggar och grund) till en lättare och därmed billigare variant. Följden blev att utbytet av tak till takpannor eller tyngre materialär idag inte möjligt.
Under byggtiden och strax efter har husen drabbats av en del ”olyckor”. Två av dessa var orsakade av stormar. Turligare var för några hus på Södergränd då de uppresta takstolarna på nordvästra längan blev nedblåsta på en lördag, eller söndag då byggarbetarna slarvade med de temporära vindförankringarna på en fredag. Den andra stormolyckan drabbade mest husägarna på Långgränd 29 – 35 och 37 – 43, då höststormen höll på att blåsa bort taken och husgavlarna blev utdragna 10-12 cm på hus nr 35 och 37. Turligen var byggarbetsplatsen kvar vid sista två radhus på Långgränd och Kortgränd, så att gavlarna drogs in och förankrades ordentligt. Taken har sedan spikats ner och kompletterades med extra ytpapp, helt på bekostnad av försäkringar.


Klackringens Samfällighetsförening bildades i skarven mellan 1979 och 1980. Första ordförande var Tommy Lindgren, som bodde på Långgränd nr 11 och han satt många år på den posten.(Frederic Hönig)


Har du oxå något matnyttigt du vill bidra med, det kan vara allt från en text, bilder, mm - HÖR AV DIG!